Budimo cuvarkuce

Čuvajmo našu zajedničku kuću!

Srbija poseduje sve predispozicije za proizvodnju kvalitetnih,zdravih i domaćih proizvoda – plodnu zemlju i obilje vode, brojne šume i pašnjake, autohtone sorte domaćih životinja, voća i povrća i znanje stručnjaka svetskog renomea za razvoj svih grana naše privrede. Sve ovo je potvrđeno kroz brojna uspešna preduzeća i domaće proizvode koje stvaraju naši srdačni i gostoprimljivi sugrađani svakog dana marljivo radeći za svoje porodice i sebe. Međutim, Srbija mnogo više uvozi, nego što izvozi, zbog čega već godinama beležimo deficit u razmeni sa svetom. Pritom, u Srbiju ne uvozimo samo energente i sirovine koje nam nedostaju, već je

uvoz ogroman i u oblastima gde postoje kvalitetni domaći proizvodi, stvarani u Srbiji, od domaćih sirovina.

Stoga je Privredna komora Srbije pokrenula projekat „Stvarano u Srbiji” i kreirala oznaku „Čuvarkuća” kako bi pružila podršku domaćim proizvodima i proizvođačima, ali i edukovala potrošače o važnosti kupovine tih proizvoda, kao i o njihovom visokom kvalitetu i domaćem poreklu. Ova oznaka će svima pomoći da pri kupovini budu sigurni da kupuju iz Srbije i da time čuvaju Srbiju, sebe i svoju porodicu!

Cuvarkuca slika u tekstu

Zašto „Čuvarkuća”?

Koristi od proizvodnje i kupovine proizvoda označenih znakom „Čuvarkuća” su mnogobrojne i veoma značajne, jer time omogućavamo:

  • kvalitetni proizvodi od domaćih sirovina u našim domovima;
  • viši nivo zaposlenosti i sigurnija radna mesta i zarade za naše stanovništvo i naša proizvodna preduzeća;
  • razvoj preduzeća iz povezanih delatnosti unutar Srbije
    ( kao što su poljoprivreda, zanatstvo, transport, trgovina, turizam, IT i konsultantske usluge itd.), što dodatno utiče na porast zaposlenosti i zarada;

Kupujući proizvode „Čuvarkuća” obezbeđujemo i:

  • kvalitetnije zdravstvo, školstvo, socijalnu zaštitu i podršku lokalnim zajednicama;
  • stabilnu isplatu i rast penzija za naše roditelje, bake i deke;
  • manju zavisnost od inostranih izvora snabdevanja i inostranih tržišta, naročito u kriznim situacijama;
  • privlačenje investicija u Srbiju i upošljavanje domaćih resursa, znanja i rada;
  • bolje mesto za život i rad u Srbiji, za sadašnje i buduće generacije!

PRAVO NA ŽIG

Proizvođači i preduzeća, bez obzira da li imaju domaće ili strano vlasništvo i/ili brendove, mogu da postanu deo akcije unapređenja privrede Srbije i našeg društva u celini, stvarajući kvalitetne proizvode u Srbiji, od domaćih sirovina.

Domaćim, naročito lokalnim proizvodima, znak „Čuvarkuća“ daje potvrdu da imaju natprosečan kvalitet, na nivou ili iznad uvoznih proizvoda iz date kategorije.

Sa druge strane stranim proizvodima poznatih brendova, znak „Čuvarkuća” daje potvrdu da su deo lokalne zajednice, jer koriste materijale, sirovine i radnu snagu Srbije, a time pomažu državu i celo društvo, postajući na taj način njegov deo.
Uslovi i postupak sticanja prava na korišćenje znaka, samo korišćenje i nadzor, prestanak prava na njegovo korišćenje i odgovarajuće evidencije regulisani su Pravilnikom o označavanju proizvoda/linija proizvoda kolektivnim žigom «Čuvarkuća»

Cuvarkuca slika u tekstu

PRIJAVA ZA ŽIG

Cuvarkuca logo za prijavu

Zahtev za sticanje prava korišćenja žiga „Čuvarkuća“ podnosi se Privrednoj komori Srbije na propisanom obrascu. Procedura izdavanja žiga „Čuvarkuća“, nakon pravilno podnetog Zahteva, podeljena je u tri faze, a okončanje celokupnog procesa je u roku od 45 dana od dana podnešenja Zahteva.

Detaljne informacije o pravima na upotrebu znaka, procedurama izdavanja žiga „Čuvarkuća“, potrebne obrasce za podnošenje zahteva i druge informacije možete pronaći ovde.
Sve dodatne informacije možete dobiti na telefon 0800 808 809 ili putem i-mejla cuvarkuca@pks.rs.

Najnovije vesti

Pravo na žig „Čuvarkuća” dobilo 75 domaćih proizvoda

Pravo na korišćenje žiga „Čuvarkuća“, u okviru projekta Privredne komore Srbije (PKS) „Stvarano u Srbiji“, kao potvrdu kvaliteta i domaćeg porekla, dobilo je 75 proizvoda. „Čuvarkuću“ je dobilo - 19 proizvoda „Ukusi moga kraja“ kompanije „Merkator S“, 15 „Nektarovih“, 14 „Mlekare Šabac“, 10 kompanije „Vital“, šest proizvoda kompanije „Esensa“, pet firme „Vrtlari“, četiri Mlekare „Granice“, kao i Zanatsko lager pivo „Mala barka“ i Voćna rakija od šlјive, proizvođača SIL 3, Žitište.

Odluku je, na prvoj sednici, doneo Savet za odlučivanje o pravu korišćenja kolektivnog žiga „Čuvarkuća“ u kome su stručnjaci iz oblasti tehnologije, marketinga, kreativne industrije, zaštite potrošača i zaštite životne sredine.

„Već od sledeće sedmice žig ’Čuvarkuća’ može se očekivati na ovim prvim proizvodima koji su dobili pravo da ga koriste, a još dodatnih 150 čeka odluke tehničke komisije i Saveta. Očekujemo da će već početkom jeseni oko 250 domaćih proizvoda nositi ovu oznaku“, istakao je Mihailo Vesović, predsednik Saveta i direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS.

petak, 28.08.2020.

Pročitaj više Srce desno